Pyszne zielone szparagi owinięte chudym boczkiem zapiekane w piekarniku w folii aluminiowej.
Składniki:
18 szparagów
6 plasterków boczku wędzonego
sól
pieprz
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Myjemy i osuszamy szparagi oraz odrywamy twarde końcóweczki. Następnie przygotowujemy kawałki folii aluminiowej. 3 szparagi zawijamy plasterkiem boczku. Szparagi smarujemy masłem, w sczególności końcówki (główki), aby szparagi nie były za suche podczas pieczenia. Doprawiamy solem i pieprzem, zawijamy 3 szparagi w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczemy około 30 minut po czym lekko otwieramy folię aby woda wyparowała i pieczemy jeszcze 5 minut.
Przygotowane szparagi można posypać parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz