Pyszna tortilla w stylu meksykańskim , która zasmakuje każdemu ! Ostrość tortilli meksykańskiej idealnie przełamuje delikatny sos pietruszkowy. Przepis pochodzi z bloga gingerbreath z moimi malymi modyfikacjami.
Na 4 porcje:
Farsz:
Sos pietruszkowy:
Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy.
Cebulkę i chilli drobno pokroić i usmażyć na rozgrzanej patelni do momentu zeszklenia. Następnie dorzucamy rozgnieciony czosnek oraz mięso mielone. Mięso smazymy do zrumienienia się.
We wrzątku rozpuszczamy paprykę słodką, przyprawy, cukier i pieprz i taką mieszaniną zalewamy mięso i dusimy przez 20 minut pod przykryciem na niewielkim gazie.
Kroimy paprykę i dodajemy do mięsia wraz z fasolą i kukurydzą i dusimy przez 10 minut. Dokładamy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sprawdzamy czy wszystko ma smak i w razie konieczności doprawiamy ostrą papryką.
Odgrzewamy gotowe tortille pełnoziarniste w mikrofali lub podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek przez zaledwie 30 s. Zdejmujemy z patelni , faszerujemy i polewamy sosem. Smacznego;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz