czwartek, 15 maja 2014

Tortilla meksykanska z sosem pietruszkowym !


Pyszna tortilla w stylu meksykańskim , która zasmakuje każdemu ! Ostrość tortilli meksykańskiej idealnie przełamuje delikatny sos pietruszkowy. Przepis pochodzi z bloga gingerbreath z moimi malymi modyfikacjami.
Na 4 porcje:

Farsz:


  • 500 g mięsa mielonego
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 120 g czerwonej fasoli, odsączonej z zalewy
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 350 ml wrzątku
  • 6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • przyprawa ostra papryka lub meksykańska
  • pieprz
  • 4 tortille pełnoziarniste
  • sałata do podania



  • Sos pietruszkowy:


  • 130 ml jogurtu naturalnego
  • duża garść posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, pieprz i łyżeczka cukru


  • Przygotowujemy sos. Wszystkie składniki dodajemy do blendera i miksujemy.

    Cebulkę i chilli drobno pokroić i usmażyć na rozgrzanej patelni do momentu zeszklenia. Następnie dorzucamy rozgnieciony czosnek oraz mięso mielone. Mięso smazymy do zrumienienia się.
    We wrzątku rozpuszczamy paprykę słodką, przyprawy, cukier i pieprz i taką mieszaniną zalewamy mięso i dusimy przez 20 minut pod przykryciem na niewielkim gazie. 
    Kroimy paprykę i dodajemy do mięsia wraz z fasolą i kukurydzą i dusimy przez 10 minut. Dokładamy koncentrat pomidorowy i dobrze mieszamy. Jeśli sos jest za gęsty dodajemy trochę wody dla uzyskania odpowiedniej konsystencji. Sprawdzamy czy wszystko ma smak i w razie konieczności doprawiamy ostrą papryką.

    Odgrzewamy gotowe tortille pełnoziarniste w mikrofali lub podsmażamy na patelni na oliwie z oliwek przez zaledwie 30 s. Zdejmujemy z patelni , faszerujemy i polewamy sosem. Smacznego;)



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz