Czasem przychodzi taki okres kiedy mamy dość restrykcyjnego trybu odzywiania, liczenia kalorii i odmawiania sobie przyjemności....
O to on.
Przepis na pyszne babeczki z żurawiną i serkiem mascarpone! Bardzo polecam wszystkim ten przepis, szczególnie na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Z pewnością każdy będzie zadowolony i sięgnie po drugą babeczkę :)
O to on.
Przepis na pyszne babeczki z żurawiną i serkiem mascarpone! Bardzo polecam wszystkim ten przepis, szczególnie na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Z pewnością każdy będzie zadowolony i sięgnie po drugą babeczkę :)
Składniki na 12 sztuk:
100 g serka mascarpone lub zwykłego twarogowego
100 g cukru brązowego + 25 g
180 g świeżej lub mrożonej żurawiny
200 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże jajka
75 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
2 łyżki mleka (niekoniecznie, tylko jeśli masa będzie bardzo gęsta)
Przygotowanie:
Serek mascarpone wymieszać z 25 g cukru. Do żurawiny także dodac odrobinę cukru i odgrzewać, mieszając,
do momentu gdy żurawina zacznie pękać. Odstawić i ostudzić.
Do miski wsypać mąkę, proszek, szczyptę soli, resztę cukru, dodać jajka,
wanilię, olej, przestudzoną żurawinę. Wymieszać szybko i niedokładnie - ciasto
może pozostać z grudkami. Jeśli masa będzie bardzo gęsta można dodać 1-2 łyżki
mleka.
Foremkę do muffin wyłożyć
papilotkami, do każdej nałożyć ciasta, do mniej więcej 2/3 wysokości papilotki.
Na wierzchu każdej muffinki zrobić mały otworek i nałożyć do niego odrobinę
serka (około 1 łyżeczki).
Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut, do tzw. suchego
patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz